Büyük Zaferden Üç Ay Sonra Kaydedilen Bilecik Görüntüleri 1922
Büyük Zaferden Üç Ay Sonra Kaydedilen Bilecik Görüntüleri 1922 #EskiBilecik
İnönü savaşları ile başlayan saldırıların ilki tümüyle Bilecik topraklarında geçmiştir. 6 Ocak 1921’de Perşembe günü taarruza başlayan Yunanlılar, 8-9 Ocak gecesi Bilecik’i işgal ederek İnönü mevzilerine ulaşmıştı. 9-10 Ocak’ta ummadıkları bir direnişle karşılaşan Yunan birlikleri, 10 Ocak’ta geri çekilmek zorunda kaldılar. I. İnönü savaşı öncesinde Yunan kuvvetleri Bilecik, Pazarcık ve Bozüyük ile bu bölgelerin çevrelerinde bulunan köylerde yaptıkları yağmalarla halka büyük ölçüde zarar vermişlerdir. I. İnönü savaşı sırasında yaşanan kayıp büyük ölçüde mal kaybı şeklinde gerçekleşmiştir.
9 Ocak günü Bilecik üzerinden İnönü mevzilerine sevk edilen Yunan kuvvetleri Bilecik’ten geçerken güzergahlarının üzerinde bulunan ev ve dükkanları yağmalamışlardır. Köylülerin hayvanlarına el koymuşlardır. I. İnönü savaşı sonrasında bölgeye ulaşan Türk birlikleri özellikle Yeniköy’de, Yunanlıların yaptıkları yağmaların had safhaya ulaştıklarını belirtmişlerdir. Ayrıca I. İnönü Savaşı sırasında Bilecik, Bozüyük, Pazarcık ve köylerinde yaptığı yağma ve zulümlerde Gayrimüslimler düşmana kılavuzluk etmiş ve yağmalara katılmışlardır.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk I. İnönü Zaferi’nin önemini; ‘’Yeni Türkiye Devleti’nin küçük, fakat millî ülkülü genç ordusu, en dar bir hesapla üç kat üstün düşmanı İnönü Meydan Muharebesi’nde mağlup etti. Strateji sanatının en nazik icabatını isabetle uyguladı. İç hatların kullanılmasında harp tarihine parlak bir misal yazdı...’’şeklindeki ifadelerle belirtmiştir. Tarihimiz içerisinde büyük kahramanlıkları barındırdığı gibi büyük zulüm ve eziyetlere de sahne olan, I. İnönü Zaferi’nden sonra düşman kuvvetleri 23 Mart 1921’de Çarşamba günü II. İnönü Savaşı ile Bursa üzerinden tekrar taarruza geçerek 24 Mart’ta Bilecik, 25 Mart’ta Pazarcık ikinci defa işgal edilmiş. Yunan ordusunda tüfek, 485 ağır makineli tüfek, 3079 hafif makineli tüfek, 116 top fazlalık varken, Türk ordusunda yalnızca 400 kılıç fazlalığa sahipti. 30 Mart’a kadar mevzilerini kahramanca savunan Türk ordusu, zaman zaman süngü savaşı sonucu önemli bir stratejik nokta olan Metristepe, Yunanlıların eline geçti. Ankara’dan gelen yardım kuvvetleriyle güçlenen Türk ordusu, 31 Mart 1921’de karşı saldırıya geçti. Türk ordusu, insanüstü fedakarlılıkla çarpışarak Yunan ordusuna büyük kayıplar verdi. İsmet Paşa’nın 1 Nisan tarihinde Metristepe’den Ankara’ya gönderdiği telgrafta Yunan ordusunun yenilgisini şu ifadelerle bildirdi:
’’Saat: , Metristepe’den görülen vaziyeti Gündüzbey’in kuzeyinde sabahtan beri direnen bir düşman müfrezesi birliklerimizin taarruzu ile dağınık halde geri çekiliyor ve yakın takip ediliyor. Hamidiye istikametinde temas ve faaliyet yok. Bozüyük yanıyor. Düşman, binlerce ölüsüyle doldurduğu savaş alanını silahlarımıza terketmiştir. Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın tarihin sayfalarına altın harflerle yazılan cevabı: ‘’Bütün Dünya tarihinde, sizin İnönü Meydan savaşları’nda yüklendiğiniz görev kadar ağır bir görev yüklenmiş komutanlar pek azdır. Ulusumuzun bağımsızlığı ve varlığı, çok üstün yönetiminiz altında şerefle görevlerini yapan komutan ve silah arkadaşlarımızın duyarlılığına ve yurtseverliğine büyük güvenle dayanıyoruz. Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makûs talihini de yendiniz...“ diyordu.
Bilecik Mutasarrıfı Salih Bey’in 24 Nisan 1921’de Batı Cephesine gönderdiği raporda durumu şu şekilde özetlemiştir: ’’Bilecik’te 1800 hane, 330 Dükkan, 18 Han, 4 Hamam, 2 Tekke, 1 Mescit, 8 Cami Şerif, 2 İpek Fabrikası, 9 Fırın, 6 Devlet Dairesi, 2 Medrese yanmıştır. 73 tecavüz vakası yaşanmış, 18 hamile kadının çocukları katledilmiştir. Kütahya- Eskişehir Muharebeleri’nden sonra Türk Ordusu’nun Sakarya’nın doğusuna çekildiği sırada 12 Temmuz 1921’den 6 Eylül 1922’ye kadar Bilecik 3. kez düşman işgali altında kalmıştır. İşgal sonucunda Bilecik binlerce şehit vermiştir. İşgalden sonra Yunan kuvvetleri şehri boşaltırken büyük bir yangın çıkardılar. İşgal sırasında ve işgalden sonra şehri boşaltırken çıkardıkları yangın sonucunda Osmanlı dönemi yerleşiminin yoğun olduğu şehir merkezinde 2115 ev, 500 Dükkan, 429 Ahır ve Samanlık, 15 Camii, 6 Medrese, 5 Mescit, 16 Okul, 6 Türbe, 17 Resmi Daire, 9 Adet Çiftlik ve 2 Değirmen işgalde yıkılmış ve zarar görmüştür.’’ Yunan orduları 1 Nisan’dan itibaren ikinci kez Bursa istikametine dönmek zorunda kalmıştır. Ancak, Bilecik bu geri çekilme esnasında bir kez daha Yunanlıların saldırılarına maruz kalmıştır. 30 Ağustos 1922’deki Başkomutanlık Meydan Muharebesiyle istilacı Yunan ordusuna karşı son ve kapsamlı zaferi kazanan Türk ordusu, 4 Eylül 1922’de Söğüt ve Bozüyük, 5 Eylül’de Pazaryeri ve 6 Eylül 1922’de Bilecik’i düşman işgalinden kurtarmıştır.
Görüntü kaynağı: Albert Kahn Arşivi
Seslendiren: Kadir Tanrıkulu
İçerik hazırlama, düzenleme: AkifTanrıkulu
1 view
0
1
10 months ago 00:05:52 1
Büyük Zaferden Üç Ay Sonra Kaydedilen Bilecik Görüntüleri 1922
1 year ago 00:01:55 1
Ermeni güçleri, Hankendi’de kasıtlı yangın çıkarıp belgeleri imha etti
6 years ago 00:02:50 2
Zafer’den beklenmedik hamle! - Şahin Tepesi 4. Bölüm